Rakennearvostelu

Tässä on muutama asia, jotka on yleisesti rodusta riippumatta asioita, joita pidetään suotavina.

- Säkäkorkeus ja takakorkeus yhtä suuret. Jos mitat eivät ole samat, säkäkorkeus mielummin hieman enemmän. Ero ei saa olla montaa senttiä.

- Etujalat yhtä pitkät kuin rungon syvyys. (Mitat otetaan vuohisesta kyynerpäähän ja kainalosta säkään.) Jos etujalat ovat lyhyemmät kuin runko, sanotaan, että hevonen on syvärunkoinen. Lähes kaikilla roduilla tämä on toivottavaa.

- Pitkä kaula (kauneus, taipuisuus, joustavvuus) Kaulan avulla hevonen tasapainottaa liikkeitään esimerkiksi hypätessä.

- Pään ja kaulan liittymä väljä. (Tarkoittaaen sitä, että hevosen leukaperien ja kaulan välissä on tilaa.) Mikäli tilaa ei ole hevonen ei pysty kulkemaan muodossa eikä kokoamaan itseään. Kokoamisessa ahdasleukaisen hevosen imurauhaset joutuvat puristuksiin ja tämä on hevosesta epämukavaa, ehkä kivuliasta sekä estää osittain nielemisen.

- Kaulan liittyminen vartaloon riittävän yllhäältä. (Toisinsanoen kaula ei ala heti etujaloista vaan ryntäiden yläpuolelta.) Kun kaula alkaa riittävän ylhäältä hevosella on hyvä ryhti eikä hevonen ole etupainoinen. Etupainoista hevosta on vaikea ratsastaaa tai ajaa kevyesti muotoon ja myöhemmin kokoamiseen.

- Pitkä alalinja (tarkoittaa vatsan muotoa, etujalkojen takaa takajalkojen eteen). Hevosen jaloilla on tilaa liikkua vatsan alla ja askel on pitkä. Hevonen ei tällöin ole altis takomiselle jotka on siitä että hevonen osuu takajoillaan etujalkojen kannoille.

- Lyhyt ylälinja (tarkoittaa linjaa säästä ristiin). Lyhyen ylälinjan hevosen selkä kestää rasitusta paremmin ja on vahva.

- Pitkä ja vino lapa. Lavan ihannekulma on noin 45 astetta. Vinous mahdollistaa lavan ja lavan lihasten liikkumisen pitkälle eteenpäin. Tuloksena on pitkä mielyttävä askel jota on miellyttävä ratsastaa ja vähemmän tärähdystä eli vähemmän rasitusta nivelille.

- Vuohisen ja kavion seinämä samassa kulmassa maahan nähden kuin lapa. Tämä vähentää jalkaan kohdistuvaa tärähdystä entistä enemmän.

- Jaloissa riittävät kulmaukset. Jalan luidden kulmaukset mahdollistavat sen, että jänteet pystyvät ottamaan vastaan liikkumisen aiheuttamaa tärähdystä.

- Lyhyt ja lihaksikas lanne. Se ulottuu viiimeisestä kylkiluusta lonkkaan. Pitkä ja painunut lanne on heikko eikä tue lannenikamia eikä välitä voimaa hevosen takaosasta eteenpäin.

- Pitkä, lihaksikas ja voimakas takaosa. Se on hevosen pääasiallinen moottori

- Pitkät, sopusuhtaisen leveät ja lihaksikkaat lautaset (lautanen ulottuu lanteesta hännän juureen). Jyrkkä ja viettävä lautanen lyhentää hevosen askelta. Joillan työhevosroduilla tämä on suositeltavaa. Arabeilla suositaan tasaista, melkein vaakasuoraa lautasta, joka antaa pitkän ja liitävän liikkeen. Viettävää lautasta suositaan hevosilla jotka liikkuvat lateraalisti (liikuttavat saman puoleisia jalkoja yhtäaikaa esim. peitsarit, pasot...)

- Hevosen rungon tulisi jakaantua kolmeen osaan, joista ensimmäinen käsittää ryntäät, lavan ja sään. Toinen osa selän ja lantion. Kolmas osa lautasen.